Дани сремуша 2019. године завршени су у недељу 12. маја у простору ОШ у Доњем Таору.

Дани промоције били су у петак 3. маја 2019. године у ресторану Златибор у Ваљеву у сарадњи са Економском школом из Ваљева.

У четвратак, 9. маја 2019. године уз подршку хотела “Мажестик” у Београду је организована промоција како манифестације, тако и књиге Зорана Мујбеговића: “Сава Савановић. Приче о сремушу. Записи из скривене собе”.

У оквиру програма “Предавања и разговор”, мештанима подповленских села представила се Пољопривредна школа из Ваљева као и проф Ђорђе Моравчевић, Пољопривредни факултет у Београду о органској производњу у овим крајевима и Драгоја Радановић, директор Института за проучавање лековитог биља “ Др Јосиф Панчић” о гајењу лековитог биља.  Ивана Петровић, биолог из организације Оквир живота промовисала је формирање Банке гена и Дејан Загорац из Центра за промоцију културе из Београда о гастро понуди као делу туристичке понуде Ваљевских планина.

Редован пратећи програм Дана срмеуша је и конкурс за најбољи цртеж основаца ваљевских школа и школа које гравитирају ваљевским планинама на тему: сремуш, Таорска врела, ваљевске планине.

Жири у саставу Миодраг Антонић, Миодраг Пешић и Душан Јовановић је од 65 пристигли радова оценио да је у категорији од 1- 4 разреда прво место освојила Јована Сретенијевић, други разред, ОШ “Милош Марковић”, Доњи Таор.  Друго место Милош Јованоић, трећи разред, из исте школе и треће Ана Кристивојевић, ОШ “Драгољуб Илић”, Драчић.

У категорији од 5-8 разреда ученици ОШ “Сестре Илић” су узели све награде: прву Коста Лукић (шести разред), другу Анђела Павић (пети), трећу Бојан Савчић (пети).

Завршни дан манифестације био је посвећен такмичењу у спремању јела у којем је један од обавезних састојака сремуш. Од 12 екипа који су се од раних јутарњих часова борили са испуњавањем временског рока за излазак пре жири којим је председвала катарина Самарџић, из продукције ТВ кухиња, победила је екипа Вредне учитељице из ОШ “Илија Бирчанин” из Става. друга је била екипа Лелић а трећа екипа Маглеш. Награде су даровали Еуропром за прву 30.000 динара. Трговина Чавра је даровала систем за наводњавање у вредности од 20.000 динара а фирма Елби је даровала трећу награду у износу од 10.000 динара.

У програму традиције културни програм су извеле певачке груше Веселице, КУД Крушик из Ваљева, Алка из Делића, Косјерић и Треће доба из Пожеге.

По лепом времену неколико стотина посетилаца имало је прилику и да обиђу и бисер овог краја Таорска врела.

Покровитељ манифестације био је град Ваљево, као и дародавци Публик, Пица хит Београд, Ас медиа, Босис, млекара Качаревић, Видан Јовановић, Ацо Чамо, пекара Младеновић, винарија Јелић, Удружење за неговање традиције и културе ваљевског краја, Сензор, СЗР Сига Јовановић, Ваљевопринт, Економска школа Ваљево, Пољопривредна школа Ваљево, хотел Мажестик, Асеко, Меркатор С, Босис.

Организатори Дана сремуша 2019. су: Удружење за развој туризма и заштиту природе Таорска врела, Доњи Таор, Туристичка организација Ваљево, Друштво истраживача „В.М.Манда“ и Клуб Арс Нова.